Kaukokylmä kiinteistöjen jäähdytysratkaisuna

Kaukokylmä, eli kaukojäähdytys, on suosiotaan kasvattava viilennysratkaisu, joka sopii niin teollisuus- ja yrityskiinteistöille kuin asuinrakennuksiin. Kaukokylmällä voi olla useita etuja perinteisempiin viilennysratkaisuihin verratessa muun muassa elinkaarikustannusten ja huoltotarpeiden osalta.  

Kaukokylmä sopii niin yritystiloihin kuin asuinrakennuksiin

Kaukojäähdytys on tunnetusti etenkin energiayhtiöiden tarjoama jäähdytysmuoto kiinteistöille. Esimerkiksi Jyväskylässä Kankaan alueella sijaitsee Alvan kaukojäähdytysverkko, josta käsin alueen kiinteistöille tarjotaan viilennystä putkiston kautta.

Toinen kaukojäähdytyksen piirissä oleva tunnettu kohde Jyväskylässä on Keskussairaala. Tampereella taas kaukokylmäverkkoon on asennettu jo huomattavasti enemmän kiinteistöjä, kuten useissa muissa suurimmissa kaupungeissamme.

Samalla periaatteella on mahdollista toteuttaa keskitettyä jäähdytystä myös pienempiin kiinteistöihin. Kaukojäähdytys sopii niin liikehuoneistoihin, kauppakeskuksiin kuin asuinkiinteistöihin. Käytännössä rakennukseen asennetaan viilennysputkistot ja jäähdytyksen jakeluverkko, esimerkiksi kiinteistön katolle, mistä jäähdytys jaellaan halutulla tavalla kiinteistön sisälle.

Kaukokylmä voi olla mainio ratkaisu myös pienempään kiinteistöön, kuten rivitaloon.

Milloin kaukokylmä on järkevä vaihtoehto?

Olennaista jäähdytysratkaisuissa on se, että ne ovat tehokkaita ja luotettavia. Laadukas ratkaisu ennakoi kevyempiä ylläpitotoimia arjessa sekä minimoi kalliiden ongelma- ja vikatilanteiden riskiä. Kaukokylmä on tästä näkökulmasta tehokas ja luotettava valinta. Se tarjoaa tasaisen ja luotettavan jäähdytyksen koko kiinteistölle, se on arjessa helppokäyttöinen ja lähes huomaamaton, eikä se vaadi juurikaan ylläpitoa.

Kaukojäähdytys voidaan asentaa kiinteistöön esimerkiksi laajemman saneerauksen aikana tai yksittäisenä projektina, kun rakennuksen viilennysratkaisuja halutaan päivittää. Kaukokylmä on yhä suositumpi myös uudiskohteissa, kun tavoitteena on varmistaa mielekkyyden takaava viilennys vuosikymmeniksi eteenpäin.

Kaukokylmä, ilmalämpöpumppu vai ilmastointilaite?

Sopivin ratkaisu on tietenkin kohdekohtaista, mutta perinteisiin jäähdytysratkaisuihin verrattuna, kaukojäähdytys voi tarjota niin sanottua keskittämisen etua. Sen sijaan, että kiinteistöön asennettaisiin esimerkiksi useita huoneistokohtaisia ilmalämpöpumppuja tai suuria tilaa vieviä ilmastointilaitteita, voidaan kaukokylmällä tarjota keskitetty viilennys jokaiseen tilaan.

Kaukojäähdytysjärjestelmä voi olla etenkin pitkällä aikajänteellä energia- ja kustannustehokkaampi kuin useat yksittäiset viilennysratkaisut.

Osa energiayhtiöistä tarjoaa kaukokylmää myös hukkalämmöllä tuotettuna, mikä on hiilidioksidipäästöjen kannalta kestävä ja ympäristöystävällinen tapa.   

Kaukokylmä toimisto- ja teollisuuskiinteistöissä

Kaukojäähdytystä lisätään koko ajan enemmän toimistorakennuksiin, joiden tavoitteena on taata miellyttävät työskentelytilat kaikkina vuodenaikoina. Suomessakin kesäkuukaudet voivat olla jo tukalan kuumia, jolloin viilentämättömät tilat eivät lisää työtilojen viihtyvyyttä, saati työskentelyn tehokkuutta. 

Sen sijaan modernit tilat, joissa lämpötila on tasaisen miellyttävä, lisäävät todennäköisyyttä korkeammille käyttöasteille ja tiloissa työskentelevien ihmisten sitoutumiselle. Tästä syystä myös monet teollisuuden toimijat ovat alkaneet suosia kiinteistöissään viilennysratkaisuja, kuten kaukokylmää, joka takaa koko ajan halutun työskentelylämpötilan.  

Tulevaisuudessa viilennyksen merkitys vain korostuu työtilojen viihtyvyyteen vaikuttavana tekijänä.

Yhteenveto

  • Kaukokylmällä on mahdollista korvata perinteiset ilmalämpöpumput ja ilmastointilaitteet yhdellä keskitetyllä ratkaisulla.
  • Kaukokylmä voi auttaa parantamaan kiinteistön energiatehokkuutta ja alentamaan jäähdytyksen osuutta kokonaiskäyttökuluista.
  • Kaukokylmä sopii käytännössä kaikille kiinteistöille koosta ja tyypistä riippumatta, aina teollisuushalleista asuinkerrostaloihin. 

Kysy lisää kaukokylmästä

Maansiirto Harry Mäkelällä teemme yhteistyötä useiden energiayhtiöiden, kuten Alvan ja Tampereen Energian kanssa ja olemme mukana useissa suurissa kaukokylmäprojekteissa. 

Tarjoamme myös itsenäisesti kaukokylmäverkon urakoita suoraan kiinteistöille. Voimme asentaa kaukojäähdytyksen verkostot avaimet käteen -periaatteella, jolloin tuomme putket omasta takaa ja hoidamme kaikki sisä- ja ulkotyöt vuodenajasta riippumatta omien ammattilaistemme toimesta.

Kaikki lähtee tietenkin huolellisesti suunnittelusta sekä avoimesta budjetoinnista.

Toimitko suunnittelijana tai etsitkö kumppania jäähdytysratkaisun toteuttamiseen? Kerromme mielellämme kaukokylmän mahdollisuuksista sekä esimerkkikohteista!

Ota yhteyttä Energiajakelun palvelut