Asiakastarina: Alva säästää luontoa ja asukkaiden hermoja kaivamattomien menetelmien avulla

Voit kuunnella tämän artikkelin:

 

Vesi- ja energiapalveluita tarjoava Alva on luottanut Maansiirto Harry Mäkelä Oy:n osaamiseen erilaisten kaukolämpö- ja vesihuoltourakoiden parissa jo vuosien ajan. Muun muassa vesihuollon putkia on uusittu mittavina urakoina ympäri kaupunkia. Olennaista toteutusten aikana on turvata palveluiden toimivuus sekä työnaikaisten häiriöiden minimoiminen loppukäyttäjien ja kaupunkilaisten suuntaan.

– Maansiirto Harry Mäkelä Oy on yli 30-vuotiaana perheyhtiönä ollut uskollinen luottokumppani vuosien varrella, Alvalla projektipäällikkönä toimiva Jussi Minkkinen kertoo.

Jussin vastuulla on niin rakentamista kuin siihen liittyvää turvallisuutta, ja hän on Alvan edustajana eniten yhteydessä Mäkelän asiantuntijoiden kanssa vesihuoltoon liittyvissä urakoissa.

Myös YLE kirjoittaa yhteistyöstämme vesi- ja viemäriverkon saneerauksissa.👉Lue YLE:n juttu tästä.

Uudenaikaiset kaivamattomat menetelmät säästävät resursseja

Perinteisesti vesiputkia urakoidaan niin, että maa kaivetaan ensin auki. Katu tai tie joudutaan usein ainakin väliaikaisesti sulkemaan liikenteeltä. Vaihtoehtona tälle on kaivamaton menetelmä, jossa vesiputki tarkastetaan ja sujutetaan kahden sisäänmenokanavan kautta esimerkiksi kadun eri päistä. Tarvittaessa ensin suoritetaan vanhan putken suurennus, minkä jälkeen uusi putki sujutetaan vanhan sisään.

– Halusimme lähteä kokeilemaan kevyempää urakointimenetelmää myös puitesopimuksen sisällä, mitä ei ainakaan tietääkseni ole muualla Suomessa tehty. Maansiirto Harry Mäkelä Oy:n kanssa tämä on toiminut erinomaisesti, Jussi kertoo.

Tietenkin putken iästä ja kunnosta riippuu, onko kaivamaton menetelmä sopiva, vai vaaditaanko sen sijaan kattavampaa saneerausurakkaa perinteisin keinoin.

Jyväskylässä sujutus on soveltunut muun muassa Kortepohjassa, Jyskässä, Kukkumäellä sekä Vaajakosken Havuperässä toteutettuihin vesi- ja viemärilinjojen urakoihin eri kokoluokissa. Keskustassa näkyvimpiin toteutuksiin lukeutuu Yrjönkadun projekti.

Kaivamaton menetelmä mahdollistaa yhtä paljon uusia käyttövuosia

Sujutettu putki kestää yhtä kauan kuin maahan perinteisillä keinoilla kaivettu putki – jopa 50 vuotta. Etuna on myös se, että työnaikainen häiriö on alueen ihmisille ja liikenteelle aiempaa pienempi. Katuja ei tarvitse avata tai sulkea liikenteeltä kokonaan, mikä säästää aikaa ja rahallisia panostuksia, kun työvaiheet keventyvät.

Käytännössä urakan toteuttaminen näkyy vähemmän ulkopuolisten silmiin. Työmaalla on jopa käyty kysymässä, että milloin työt oikein aloitetaan, kun niitä on todellisuudessa oltu laittamassa jo purkkiin.

Kaupunkilaiset ovat kokeneet työmaan läheisyydessä liikkumisen helpoksi ja heidän silmäänsä on lähinnä osunut pienempiä monttuja suljetulla alueella osassa kohtaa katua.

– Alvalla meidän on tärkeää saada hyvää ja vahvistavaa palautetta alueen asukkailta, koska heillehän me työtämme teemme ja palveluitamme tarjoamme, Jussi painottaa.

Taustalla jaetut tavoitteet vastuullisuuden ja ympäristön osalta

Alvan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Myös Maansiirto Harry Mäkelä Oy:lla ympäristövaikutusten minimoiminen sekä kiertotalouden edistäminen ovat toiminnan keskiössä. Tulevaisuutta rakennetaan nyt ja siksi rima on pidettävä korkealla.

– Vain vastuullisena toimijana ja työnantajana voimme taata töiden riittävyyden ja ammattilaistemme sitoutumisen. Meille on tärkeää esimerkiksi se, että kehitämme menetelmiämme koko ajan kestävämmiksi, jolloin myös asiakkaamme voivat tehdä aidosti vastuullisia valintoja, Maansiirto Harry Mäkelä Oy:n toimitusjohtaja Jarno Salminen kertoo ja jatkaa,

– Alvan kanssa meillä on jo pidempi kumppanuus takana, johon sisältyy useampia vuosisopimuksia eri liiketoiminta-alueilla. Alva on merkittävä keskisuomalainen toimija, jonka vastuullisuus ja korkea ammattitaito tekevät yhteistyöstä todella kiitollista, Jarno painottaa.

Nykyisiä optiovuosia on takana kaksi ja yksi on vielä edessä. Jussin mukaan yhteistyötä tehdään kauden loppuun asti tiiviisti.

Maansiirto Harry Mäkelä Oy:n hinnoittelu on kilpailukykyinen ja työn laatu erinomaista. – Jussi Minkkinen, Alva.

Lue lisää vastuullisuudesta käytännössä:👉 Nisulan lämpökeskus: yli 99 % purkumateriaalista hyötykäyttöön

Ei turhaa vääntöä, vaan mukavaa yhteistyötä

Jussin mukaan arjen yhteistyö Maansiirto Harry Mäkelä Oy:n ammattilaisten kanssa on niin avointa ja välitöntä, kuin se kyseisissä rooleissa vain voi olla. Se tekee kaikesta helpompaa.

– Mäkelän päässä on pätevät henkilöt vetämässä toimintaa sekä toteuttamassa urakointia itse kohteissa. Tulemme kaikkien kanssa hyvin toimeen ja asioista sovitaan suoraan ja rakentavasti, sen sijaan, että haastavastakaan aiheesta tarvitsisi alkaa vääntämään, Jussi avaa.

Jussille on kertynyt kokemusta Alvan riveistä viisi vuotta. Kumppanuuden arvo on korostunut etenkin viime vuosien aikana, jotka eivät ole olleet kenelläkään helppoja poikkeuksellisten aikojen ja haastavan markkinatilanteen takia.

Joustava kumppani on ollut merkittävä valtti. Vaikka joskus suunnitelmaa on pitänyt vähän muuttaa, niin joka kerta on löydetty yhteisymmärrys.

Lue myös:👉 5 lupaustamme ja miten ne näkyvät arjessa

Tavoite edelläkävijyydestä välittyy asiakkaalle asti

Maansiirto Harry Mäkelä Oy:n toiminnasta paistaa Jussin mukaan turvallisuus, laatu sekä korkealuokkaiset niin sanotut ”paperityöt”. Asiat tehdään huolella ja kestävästi, eikä mutkia oiota. Kaivamaton menetelmä on tästä yksi esimerkki.

– Mäkelän henkilöstöön on selvästi valittu ammattilaisia, jotka jakavat saman työmoraalin. Hommat tehdään antaumuksella, mikä näkyy työnjäljessä. Sitä on ilo asiakkaankin roolissa seurata, Jussi arvioi.

Projektivastaavana Mäkelän päässä toimivalle Sami Laakolle kaivamattomat menetelmät ovat tuttuja niin työn kuin alan opintojen parista. Hänen mukaansa yhteistyön onnistumisen kannalta olennaista on ollut nimenomaan molemminpuolinen tahtotila kehittymiselle.

– Alvan kanssa kumppanuus on pitkäjänteistä, mikä mahdollistaa myös oman organisaatiomme ja prosessiemme kehittämisen asiakkaan tarpeisiin ja tavoitteisiin vastaten, Sami kertoo.

Kysyttäessä Jussi sanoo, ettei voi olla suosittelematta Maansiirto Harry Mäkelä Oy:ta.

– He ovat iso toimija alallaan, jolta löytyy laajaa osaamista. Vaikka itselläni on kokemusta etenkin vesihuoltopuolen yhteistyöstä, jossa kaivamaton menetelmä on ollut hieno onnistuminen, niin tiedän, että Mäkelällä on kilpailuetua myös maanrakentamisen ja purkamisen osa-alueilla, Jussi painottaa.

Alva on tarjonnut osaamistaan vesi- ja energiapalveluihin Jyväskylän alueella vuodesta 1902 lähtien. Yhtiön liikevaihto on 281 milj. € ja henkilökuntaa siltä löytyy n. 230. Tänä päivänä Alva tarjoaa ratkaisujaan valtakunnallisesti, osin kansainvälisestikin. Yhtiön tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

 

Lue seuraava asiakaskokemus tai tutustu palveluihin:

Tampereen sähkölaitos

 

Tutustu palveluihin