Purkumenetelmä, joka säästää viikkoja lämpölaitoskohteissa

Jyväskylän Halssilassa ja Lohikoskella sijaitsevat käytöstä poistetut lämpölaitokset puretaan Maansiirto Harry Mäkelä Oy:n toimesta kevään ja alkukesän 2024 aikana. Urakointi käynnistyi 13.3. ja valmista tulee olemaan ennen kesäkuun puoliväliä. Tilaaja on Alva.

Miten voimalaitosten purkaminen ja kaukolämpöverkostoon tarvittavat muutostyöt toteutetaan vain vajaan parin kuukauden sisällä?

– Suunnittelemme ja toteutamme kohteet niin, että limitämme eri työvaiheita ketterästi, sen sijaan, että etenisimme perinteiseen tapaan yksi työvaihe kerrallaan, Mikko Hietanen, Maansiirto Harry Mäkelä Oy:n energiaverkkojen toimialajohtaja kertoo.

Menetelmä karsii käytännössä viikkoja urakointiajasta, mikä on ennen kaikkea tilaajan, loppuasiakkaiden sekä alueen ihmisten ja ympäristön etu.

Kun aikataulu on tehokkaampi, myös vaikutukset alueen ympäristöön, ihmisiin ja luontoon ovat pienemmät.

Työmaat etenevät koko ajan tehokkaasti

Ketterä menetelmä mahdollistetaan Maansiirto Harry Mäkelä Oy:n oman purkuliiketoiminnan ja kaukolämpöverkkopuolen tiiviillä yhteistyöllä. Vastaavaa mallia on hyödynnetty aiemmin esimerkiksi Keuruulla sekä Jyväskylän Nisulassa erinomaisin tuloksin.

Mikko avaa käytänteitä Lohikoskella:

– Kun purkupuoli aloitti asbestitöillä sisätiloissa, niin käynnistimme samaan aikaan ulkona tiettyjä kaukolämpöverkon työvaiheita. Kun piippu kaadettiin alas, niin jatkoimme verkkopuolella välittömästi seuraaviin kaivuutöihin ilman turhia katkoja.

Nopeasti etenevästä urakasta tiedottaminen on selkeää

Perinteisellä mallilla toteutettuna Lohikosken urakkaa vastaava työmaa voisi eri vaiheineen kestää maaliskuusta heinä-elokuulle. Tämä johtuu siitä, että edelleen verrattain usein ensin tehdään esimerkiksi kaukolämpöverkkotyöt, minkä jälkeen purku-urakoitsija vasta saapuu työmaalle.

– Ei ole asiakkaamme etu tai toive, että tällainen työmaa kestää tärkeällä kaupunkialueella puoli vuotta tai enemmän. Nyt aloitimme maaliskuussa ja kesäkuun alussa olemmekin jo koneidemme kanssa pois, Mikko kertoo.

Koska kaksi työmaata toteutetaan käytännössä limittäin, alue pystyttiin rajaamaan suoraan niin, että siihen ei tule matkan varrella muutoksia. Samalla ohjeistus ja tiedottaminen hoidettiin yhdellä kertaa, mikä minimoi mahdollisia epäselvyyksiä matkan varrella.

Energia-ala on murroksessa, mikä näkyy vanhojen voimalaitosten purkutarpeena

Moni energiayhtiö on ilmoittanut luopuvansa tai ainakin vähentävänsä polttavia lämmön- ja energiantuotannon ratkaisuja. Lämpöpumpputekniikka kehittyy, aurinko- ja tuulienergia luovat uusia mahdollisuuksia ja esimerkiksi lämpimästä jätevedestä voidaan ottaa talteen lämpöä, kuten Alva tulee tekemään Nenäinniemessä.

Samaan aikaan monet vanhat lämpölaitokset ympäri Suomea ovat jääneet käyttämättömiksi ja ne odottavat purkamista.

Purkaminen on ympäristöteko siihen nähden, että vanhat voimalaitokset jätetään vain seisomaan vuosikausiksi.

Voimalaitosten purkaminen on yksi sellaisista osa-alueista, joissa Maansiirto Harry Mäkelällä ollaan vahvimmillaan. Aikataulutus, budjetointi ja kierrätysaste mahdollistuvat yhdessä ja samassa kokonaisuudessa.

– Otamme kaiken purkamisessa syntyvän materiaalin talteen, minkä jälkeen se käsitellään ja ohjataan hyötykäyttöön. Purkukohteissamme kierrätysasteemme on aina lähes 100 %, Mikko sanoo.

Lue lisää ja katso video: Nisulan lämpökeskus: yli 99 % purkumateriaalista hyötykäyttöön

Kalustoesittely sai riemastuttavan vastaanoton Lohikosken koululla

 

Koska Lohikosken työmaa sijaitsee suoraan koulun tontin rajalla, oli tiedossa, että urakointi tulee keräämään paljon kiinnostuneita silmäpareja. Työmaa rajataan aina riittävän korkealla aidalla, mutta sen lisäksi, Maansiirto Harry Mäkelä Oy:lla haluttiin osallistaa myös vieressä olevaa koulua ja koululaisia.

– Pidimme Lohikosken koululla kalustoesittelyn sekä tutustutimme koululaisia työmaalla työskenteleviin ammattilaisiin. Samalla kävimme läpi työmaakäytänteitä ja turvallisuusohjeita, eli miten työmaan läheisyydessä tulee toimia, Mikko avaa.

Päivä oli menestys ja koneisiin oli koko ajan jonoa. Koulu otti myös opetuskäyttöä varten vastaan Maansiirto Harry Mäkelän nappaamia dronekuvia työmaasta.

Lohikosken koululla arvostettiin hyvää tiedottamista työvaiheiden etenemisestä, ja esimerkiksi piipunkaato-päivänä koulun pihalle osasi kerääntyä paljon pientä yleisöä. Yhteisen viestinnän kautta, työmaan eteneminen pystyttiin suunnittelemaan myös niin, että koulun juhlapäivinä urakointi rauhoitetaan.

– Emme halua sulkea alueen ihmisiä ja työmaista kiinnostuneita vain aitojen ulkopuolelle. Uskon, että tekemällä työmaita tutummiksi esimerkiksi nuorille, voimme herättää kiinnostusta alaa kohtaan tulevaisuuden osaajiakin ajatellen, Mikko painottaa.

Lue myös: Alva säästää luontoa ja asukkaiden hermoja kaivamattomien menetelmien avulla

Tutustu palveluihimme